Stress rondom Sinterklaas

Kinderen en de stress rondom Sinterklaas

door | nov 15, 2019

Voor de meeste ouders is december een magische periode. Van Sinterklaas tot Kerst — alle bijbehorende gezelligheid, feestjes en uitjes. Het begint al vroeg met het Sinterklaasjournaal en de spanning bij de kinderen loopt op. Komt de Sint dit jaar ongeschonden aan in Nederland? En zou er weer iets misgaan met de pakjesboot?

Gelukkig komt het altijd weer goed en paradeert de Goedheiligman halverwege november alweer door onze straten. Compleet met pieten, pepernoten en paard. Vol verwachting klopt het hart van je kind. Hoe ga je als ouder om met de Sinterklaasstress? En hoe zorg je ervoor dat het voor jullie allemaal een écht feest is?

Slaapproblemen bij kinderen tijdens de Sinterklaasperiode

Hoewel deze periode hartstikke gezellig is en de kinderen de Sint enthousiast verwelkomen, is het ook een tijd vol spanning. Gezonde opwinding waardoor kinderen zich uitgelaten voelen, maar ook veel onrust. Wat als de spanning omslaat in zenuwen en je kind meer lijdt onder het wild geraas dan dat hij of zij ervan geniet? Veel kinderen hebben rond Sinterklaas meer last van slaapproblemen. Als je kind moeite heeft om in slaap te komen en ook nog eens onrustig slaapt, dan heeft het in deze periode baat bij een goede nachtrust. De keerzijde? Dat je kind om 5 uur naast je bed staat vanwege alle spanning voor feestjes en cadeautjes. Vervolgens is je kleine oververmoeid en is er van een ‘heerlijk avondje’ geen sprake meer. En dan staat Kerstmis ook nog voor de deur.

5 tips voor een fijne decembermaand

Elk kind vindt de Sinterklaasperiode spannend. Het zetten van je schoentje, pieten tegenkomen op straat, benieuwd zijn naar welke cadeaus je allemaal krijgt. Het is nogal wat. Gelukkig kan je als ouder een aantal dingen doen om je kindje een rustige en fijne feestmaand te bezorgen.

1. Zorg voor rustmomenten. Ben je net naar het winkelcentrum geweest voor een foto van je kind op de schoot van de Sint? Zoek daarna dan een rustige plek op, zodat je kindje alle indrukken kan verwerken.

2. Houd rekening met de grenzen van je kind. Voor jou is ‘Sinterklaas’ al een bekend fenomeen, maar je kleintje zit misschien helemaal niet te wachten op een foto en indrukwekkende ontmoeting.

3. Praat binnenshuis niet veel over Sinterklaas als je een gevoelig kindje hebt. Voor veel kinderen is Sinterklaas leuk door alle cadeaus en snoep, maar is het bezoek van de beste man best wel spannend. Door daarover te praten, komt het allemaal best wel dichtbij.

4. Dreig niet met de komst van Sinterklaas. “Sinterklaas ziet alles, hoor!” Wie is daar niet mee opgegroeid? Dat idee geeft kinderen een ongemakkelijk gevoel. Gebruik je het om je kind minder buitensporig te laten reageren als je hem of haar ergens op aanspreekt? Het niet doen heeft meer effect. In deze periode van spanning en onverwachte momenten als een piet die ineens op je schouder tikt, geven veiligheid en regelmaat veel rust. En ja, dat is moeilijk, want het is niet altijd leuk om consequent te zijn. Maar als je als ouder grenzen verlegt, werkt dat vaak averechts.

5. Bereid je kindje voor. Vind je kindje het écht spannend allemaal? Laat dan geen buren op je deur bonken. Luister en kijk naar de grenzen van jouw kind.

Vindt jouw kindje (slapen rondom) Sinterklaas ook spannend?

Niet elk kind vindt Sinterklaas zó spannend dat slapen niet meer gaat, maar veel wel. Heeft jouw kindje moeite met slapen in deze drukke feestmaand of eigenlijk altijd? Ik help je graag met slaapcoaching. Slaapcoaching baby en peuter

About Aisha
Kinder-, ouder- en slaapcoach. Woonachtig in Arnhem. Vijftien jaar werkzaam geweest in de kinderopvang. Expertise op het gebied van slapen van baby's en peuters.