Slaapcoaching baby

Hoe werkt slaapcoaching voor baby’s nou eigenlijk?

door | nov 5, 2019

Wanneer is slaapcoaching voor baby’s of peuters nodig?

Liters koffie zijn niet genoeg om de dag door te komen. Je weet niet eens meer hoe je eruit zag zonder wallen onder je ogen.  Je houdt zielsveel van je baby maar zeker ook van je nachtrust. Een slechte nacht hoort erbij als je kinderen hebt. Maar wat als je kind structureel moeite heeft met inslapen en elke nacht een paar keer huilend wakker wordt en niet meer uit zichzelf in slaap valt?

  • Heeft jouw baby of peuter moeite met inslapen of doorslapen?
  • Zijn de slaapjes van je kind te kort?
  • Is je baby ’s nachts urenlang wakker?
  • Heeft je baby moeite met het doorpakken van een slaapcyclus?
  • Wil je jouw baby of peuter leren om (weer) alleen te slapen?
  • Wil je kind alleen nog maar tussen jullie in slapen?
  • Wil je van een rooming-in naar een rooming-out situatie?

Voor deze slechte slapers en hun ouders kan slaapcoaching de perfecte oplossing zijn. Het is niet niks, de keuze maken om hulp in te roepen. Er gaan namelijk hele enge verhalen rond over slaapcoaching. Je kind nachtenlang laten huilen terwijl de coach je streng toespreekt. Of een soort Jo Frost die je vertelt dat je je kind structureel op de ‘naughty stairs’ moet zetten. Dat zou ik zelf heel vervelend vinden, dus dat gaan we in ieder geval niet doen.

Maar wat dan wel? Hoogste tijd om eens wat meer inzicht te geven in mijn wereld. Want wat bereiken we nou eigenlijk binnen zo’n traject?

“Moet ik mijn baby veel laten huilen?”

Een vraag die mij vaak gesteld wordt is: “Betekent het dat ik mijn baby veel ga laten huilen?” Het antwoord is simpel; nee. Niks moet binnen een traject. Maar… We gaan wel de uitdaging aan. Niet alleen de ouders, maar vooral de kinderen.

Bij het zoeken naar een oplossing voor een probleem hoort de nodige frustratie. Kinderen uiten dat door te gaan huilen. We hebben daardoor de neiging om een oplossing aan te reiken omdat we zien dat ze het moeilijk hebben. Want als je je baby troost is hij of zij stil. Hierdoor leert het kind echter dat als het even niet lukt de oplossing altijd nabij is.

De coaching die ik bied is niet alleen gericht op de kinderen. Ik ga vooral met de ouders aan de slag. We werken aan jouw zelfvertrouwen en hoe jij dat het beste overbrengt op je kind.

Het laatste redmiddel

Een aantal weken geleden ging ik aan de slag met ouders van een baby van drie maanden oud. Ze hadden alles al geprobeerd. Ze schreven in het intakeformulier:

“Qua slapen hebben we ondertussen ontzettend veel geprobeerd: laten huilen (soms wel tot 40 minuten), oppakken, wiegen, inbakeren, slaapzakjes, dekentjes. Op zijn rug, buik, zij. Draagzak, draagdoek, zingen, neuriën, sussen, zachtjes praten, masseren, warme douche vooraf de nacht, badje. Bedje omhoog, een periode bij ons in de slaapkamer, alles donker maken en ga zo maar door.”

Ze zaten er helemaal doorheen. Ze waren op. Het slechte slapen van hun kindje D. had ze uitgeput en begon de nodige weerslag te geven op hen als gezin. Overdag sliep hij hooguit 20 á 30 minuten en werd dan huilend wakker. Ze gingen van kinderarts naar orthopedagoog en ze waren zo vermoeid dat ze D. bij elke kik optilden zodat hij niet meer huilde. Medische aandoeningen werden niet geconstateerd bij het kleine mannetje. D. is een gevoelig kindje, maar had zijn slaap hard nodig. En zo kwamen zij via via bij mij terecht. Als laatste redmiddel besloten ze mijn hulp in te schakelen.

De gedachte dat ze D. even moesten laten huilen vonden ze heel erg moeilijk. Vooral moeder was nog erg sceptisch over de training en ze was in tranen toen haar kleintje aan het worstelen was tegen zijn slaap. Het was zo lastig voor haar dat ze het wilde opgeven; “we slapen wel weer als hij het huis uit is.”

Op de tweede dag sliep het kindje 2,5 uur aan één stuk

Op de tweede dag deden ze weer een poging. Toen ik ze belde voor het eerste coachinggesprek kreeg ik een heel vrolijk stel aan de telefoon. D. had vijf minuten tegengestribbeld en ging toen zelf slapen. Sterker nog; hij sliep 2,5 uur aan één stuk. Zijn ouders waren zo ontzettend blij en opgelucht! Het ging de dagen erna steeds beter. D. kreeg eindelijk een ritme in zijn slapen en pakte de training heel erg snel en goed op. We zijn 3 dagen intensief bezig geweest en daarna stonden ze er alleen voor. Na een week belde ik ze om te evalueren en ik kreeg twee uitgeruste en enorm vrolijke ouders aan de telefoon. Het deed me goed om te horen dat D. het nog steeds fantastisch deed, hij was relaxter, was enorm gegroeid en heel erg vrolijk.

De ouders lieten een reactie achter op de website:

“Wat enorm helpt is de support die je ontvangt van Aisha. Een luisterend oor en deze vrouw heeft overal een antwoord op en een oplossing voor.
Aisha laat je in je waarde en heeft het vermogen om het beste uit jezelf te halen als ouder. Ze spiegelt, waardoor je je valkuilen, maar zeker ook je kwaliteiten als ouder leert kennen. Wij hebben in een korte tijd enorm veel geleerd, maar vooral weer vertrouwen gekregen. Onze zoon kan slapen, ook na een rommelige dag die niet volgens het ‘ritme’ verloopt. Aisha snapt het! Haar deur stond wagenwijd open, daar waar we bij heel veel deskundigen voor een dichte deur hebben gestaan.”

Slaapcoaching helpt zowel kind als ouders

Slaapcoaching helpt niet alleen je baby, maar ook de ouders groeien. Wanneer je het allemaal even niet meer ziet zitten is het fijn om even een touw vast te houden om de wilde rivier over te steken. Het biedt houvast, steun en je leert je baby bekijken vanuit een ander perspectief.

Wil jij ook je nachtrust terug?

Druk op onderstaande knop om het contactformulier in te vullen.

About Aisha
Kinder-, ouder- en slaapcoach. Woonachtig in Arnhem. Vijftien jaar werkzaam geweest in de kinderopvang. Expertise op het gebied van slapen van baby's en peuters.