Wintertijd

Vijf tips voor een relaxte overgang naar de wintertijd

door | okt 22, 2022

Het laatste weekend van oktober staat weer voor de deur en dat betekent: ingang van de wintertijd. Hoe zat het ook alweer, gaat de klok dan vooruit of achteruit? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. In het VOORjaar gaat de klok namelijk VOORuit. Dat betekent dat-ie in het najaar na, eh, ACHTERuitgaat. Hoe dan ook, voor ouders van vroege vogels is de wintertijd over het algemeen geen welkome gast. Staat jouw kind doorgaans om zes uur op, dan wordt dat na oktober dus vijf uur. En dan zijn die donkere ochtenden wel érg lang.
 

Ter voorbereiding op de wintertijd zetten we vijf tips voor je op een rij:

 

1. Elke dag een beetje opschuiven

Begin ongeveer vijf dagen van tevoren (bijvoorbeeld op de maandag) met het verschuiven van zowel de bed- als etenstijden. Zo kan je kind rustig wennen aan de nieuwe tijd. Verschuif de tijden elke dag 10 tot 15 minuten op. Eten jullie normaal gesproken om 18:00 uur en begin je om 19:00 met het bedritueel, ga dan op dag 1 om 18:10 eten en start het bedritueel om 19:10. De volgende dag wordt het dan 18:20 en 19:20, de derde dag 18:30 en 19:30 enz. Ook de dutjes overdag laat je elke dag 10-15 minuten later beginnen.

Let op dat je ook het ontbijt elke dag iets later “uitserveert”, zodat je ritme van de dag in zijn geheel elke dag 10-15 minuten opschuift.
 

2. Help je peuter bij het slagen

Een stickervel kan peuters helpen om nieuwe doelen te behalen, ook voor het uitslapen. Aan een stickervel hoeft geen beloning vast te zitten, het plakken van een sticker op zich is voor een peuter al een hele beloning. We spreken dan ook liever van een bewustwordingskaart. Elke dag dat jouw dreumes, kleuter of peuter in bed blijft totdat jij zegt dat het ochtend is, is een feestje mét een sticker waard!
 

3.Geen oordeel

Probeer geen oordeel te hebben als jouw kind de eerste tijd na de ingang van de wintertijd extra vroeg wakker wordt. Houd altijd in je achterhoofd dat ze niet vroeg wakker worden om jou te pesten, hoewel dat soms best zo kan voelen. Wordt jouw kindje vroeg wakker, ga dan naar hem toe en vertel dat het nog nacht is en dat jij nog even gaat slapen. Doe dit zo saai en duidelijk mogelijk zodat je met de juiste overtuiging naar je kind toe communiceert.
 

4. Meer dan een extra uur

Besef dat dat ene uurtje extra meer is dan alleen slaap. Ook al is het maar een uur verschil, voor kinderen kan het van grote invloed zijn. Hun biologische klokje kan echt even goed van slag zijn. Zo kunnen ze opeens op andere tijden honger hebben, maar kan ook hun humeur beïnvloed worden. Hun bedtijd en dutjestijden verschuiven immers, waardoor ze in de ochtend vaak sneller moe zijn. Houd hier rekening mee en wees niet te hard voor je kind en jezelf.
 

5.Go with the flow

Hoe je het ook wendt of keert: je kunt niets anders doen dan je maar over te geven aan de wintertijd. Ook als dit betekent dat jij de komende weken al om vijf uur met een wakker kind opgescheept zit. Heb je alles al geprobeerd, maar duurt het bij jouw kind toch wat langer om te wennen aan de nieuwe tijd, dan zit er niks anders op dan je eraan over te geven. Ga zelf wat vroeger naar bed en hou het rustig in de ochtend zodat je kind genoeg energie heeft om de extra lange dag door te komen. Ook deze fase gaat weer voorbij!
 

Meer slaaptips?

Wil je meer slaaptips, lees dan ons boek ‘Slaapt-ie al door?’ een boek voor ouders van kinderen in de leeftijd 0-6 jaar.

About Aisha
Kinder-, ouder- en slaapcoach. Woonachtig in Arnhem. Vijftien jaar werkzaam geweest in de kinderopvang. Expertise op het gebied van slapen van baby's en peuters.