Mijn dreumes doet niet wat ik wil; wat nu?

door | jul 4, 2022

Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij zijn eigen ik gaat ontdekken. De keuzes die een dreumes maakt zijn niet altijd even handig. Denk aan het omtrekken van je prachtige plant, zelf thee in willen schenken of plat op de grond gaan liggen als jij zijn ontdekkingsreis een halt toeroept omdat jij vindt dat het niet mag.

Dreumesen en peuters zijn in zekere zin hedonisten, ze doen waar ze zin in hebben en dat kun je ze bijna niet kwalijk nemen, maar vermoeiend is het wel. Dreumesen zijn niet voor niets zo geinig gebouwd, zo blijf je van ze houden 😉.

Om te zorgen dat er minder strijd is op een dag kun je wel meebuigen met zijn autonomie. Op deze manier laat je zien dat je je kind wil horen, dat je wil luisteren en dat je bereid bent om hem tegemoet te komen. Het maakt dat je hiermee een voorbeeld neerzet dat hopelijk doet volgen; luisteren en meebuigen.

• Keuzes geven

Geef keuzes over (in jouw ogen) onbelangrijke zaken.
Welke schoenen wil je aan?
Wil je zelf de trap op of zal ik je tillen?
Wil je een cracker of een rijstwafel?
Soms kan je kind nog niet praten maar wel wijzen of pakken. Ook dat komt voort uit een keuze dus dat is prima.

• Luisteren zonder oordeel

We zijn geneigd om vooruit te denken. Als je kind huilt dan ga je na wat zijn behoefte is, wat er is gebeurt en hoe jij kan helpen. Probeer er eens te zijn zonder vooruit te plannen. De behoefte van jouw kind is aan hem om te delen. Van daaruit mag je handelen. In plaats van invulling geven aan zijn verdriet (ben je bang? Heb je pijn?) kun je vragen wat er is gebeurt en wat je kindje wil om het leed te verzachten.

• Grenzen stellen vanuit eigen belangen

Het woord ‘nee’ klinkt veelvuldig in een huis met een dreumes. Maar waarom is het een nee? Wat maakt dat het trekken aan de plant niet mag? Welk belangen wordt er geschaad? Als je daarbij stil staat kun je de grens anders stellen. “Ik wil niet dat mijn plant kapot gaat, dus daar mag je niet mee spelen. Zullen we samen een boekje lezen?” Speel in op de behoefte van je kind, waarom trekt hij aan de plant? Wil hij gezien worden? Of lokt hij een reactie uit van jou? Probeer je te verplaatsen in je dreumes in plaats van je dreumes proberen te begrijpen.

• Eerst observeren, dan reageren

Wanneer jouw kind iets doet gaat er vaak iets aan vooraf. Gooien met speelgoed is ook weleens een reactie op iets wat niet lukt. Observeer je dreumes af en toe eens, vaak leer je je kindje kennen door te kijken naar zijn gedrag tijdens spel. Het geeft veel informatie over het karakter en de keuzes van je kindje.

Als laatste wil ik je meegeven dat je dreumes niet zoveel verwachtingen van je heeft als het lijkt. Ja, ze kunnen veeleisend zijn en dan lijkt niks wat je doet goed te zijn. Maar dat is nou eenmaal de leeftijd waar ze in zitten. Er is veel onbegrip; van buiten zijn ze mensjes, van binnen snappen ze er geen snars van. Dat maakt ze onredelijk, dwars en ze houden zich niet aan afspraken. Alles gaat voorbij, ook deze fase. Houd je daar maar aan vast.

About Aisha
Kinder-, ouder- en slaapcoach. Woonachtig in Arnhem. Vijftien jaar werkzaam geweest in de kinderopvang. Expertise op het gebied van slapen van baby's en peuters.