Slaapcoach baby

Wat doe je als niets meer werkt om je baby in slaap te krijgen?

door | jul 28, 2020

Die roze wolk waar je iedereen altijd maar over hoort na de geboorte van een kindje? Zo vanzelfsprekend is die niet. Ja, je bent heel blij dat je kindje er eindelijk is, maar die eerste weken hebben op veel ouders ontzettend veel impact. En als je andere kersverse ouders hoort over hoe goed hun baby slaapt en hoe vlekkeloos alles verloopt, blijf jij vertwijfeld en soms zelfs geïrriteerd achter. Doe je iets niet goed?

“Doe ik het dan niet goed?”

De ene baby geeft moeiteloos signalen af om de behoeftes kenbaar te maken en bij het andere kindje verloopt dat wat minder vlekkeloos. Dat laatste komt vaak voor bij kindjes die geboren zijn met een keizersnede, bevallingen met complicaties, babytjes met gespannen spieren en (verborgen) reflux. En al die dingen zorgen voor een spiraal waar jij als ouder in terechtkomt: eerst zorgen dat je baby niks tekortkomt — jij komt later wel. Maar wanneer is later? Je bent moe, verdrietig en de onzekerheid slaat toe. Het herkennen van slaapsignalen is lastig, omdat je baby veel huilt. “Wat gaat er verkeerd?”, hoor ik dan ook vaak als ouders contact met me opnemen.

Helemaal niets lijkt te werken

Iedereen om je heen geeft adviezen, tips en goedbedoelde raad. Maar in die paar weken heb je álles al geprobeerd en helemaal niets werkt. Het slapen blijft een probleem en jouw energievoorraad loopt steeds verder terug. Je baby valt niet zelf in slaap en na alle capriolen slaapt de kleine dan eindelijk een klein half uur.

“We weten het echt niet meer. We hebben alles al geprobeerd en ons kindje slaapt nog steeds niet”, zeggen ouders die radeloos bij mijn praktijk voor slaapcoaching terechtkomen. Je wiegt je baby totdat je zelf omvalt, maar je kindje blijft klaarwakker. Je bent aan het eind van je Latijn en je hebt er alles voor over om een nachtje door te slapen. Het goede nieuws: het kan écht. En wel meer dan een nachtje. Dankzij slaapcoaching slaapt je kindje binnenkort zonder dat jij of je kindje een gevecht hoeven te leveren.

Een tevreden ouder schreef na de slaapcoaching: “Je leert de strijd met jezelf aan te gaan, zodra je kindje huilt. Wij zijn als ouders bijvoorbeeld geneigd om naar verklaringen en oplossingen te zoeken voor ons zoontje, wanneer hij overstuur raakt of boos wordt. Maar Aisha leerde ons dat hij boos mag zijn én dat hij het zelf kan oplossen. Zolang we hem maar het vertrouwen geven dat hij het zelf kan en er zelf overtuigd van zijn dat we het goed doen.”

Lees alle ervaringen

In de afgelopen jaren heb ik meer dan zeventig ouders geholpen met slaapcoaching voor hun baby, dreumes of peuter. In maart 2020 ben ik overgegaan op het beoordelingssysteem van Klantenvertellen. Daar kun je de ervaringen van ouders lezen.

Ook jij verdient je rust

Tijdens het slaapcoachingstraject kijk ik zeker naar het slaapgedrag van je kleintje, maar ik kijk vooral naar de ouder(s). Wat maakt dat jij uit balans bent of raakt? Wat maakt het zo lastig voor je? En hoe zorg je ervoor dat je je balans weer terugvindt en een weloverwogen en bewuste keus maakt om je kindje zelf te leren slapen?

Je leert niet alleen je baby zelf slapen. Je gaat ook een uitdaging met jezelf aan. Waar liggen jouw kwaliteiten als ouder? En als mens? Wat zijn jouw valkuilen en hoe leer je ze herkennen voordat je erin stapt? Hoe geef je je kindje wat hij of zij nodig heeft, zonder voorbij te gaan aan je eigen belangen? Want zeg nou zelf: zorgen voor een ander gaat het beste als jij ook goed voor jezelf zorgt.

Ben je klaar met op je tandvlees lopen en gun je jezelf en je kindje de rust die jullie zo verdienen? Neem dan via onderstaande knop vrijblijvend contact met mij op.

About Aisha
Kinder-, ouder- en slaapcoach. Woonachtig in Arnhem. Vijftien jaar werkzaam geweest in de kinderopvang. Expertise op het gebied van slapen van baby's en peuters.